
رایانش مرزی یا Edge Computing چیست؟

حتما تا حالا چیزهایی را در رابطه با رایانش مرزی یا Edge Computing چیست؟ شنیدهاید. در این مقاله قصد داریم این موضوع را با بررسی دقیق تر برای شما کاربران الورایانه شرح دهیم.
در دوره ای که شرکت هایی همچون یاهو و فیس بوک موفق به حفظ اطلاعات خصوصی کاربران نشدند، شرکتهایی همانند آمازون، مایکروسافت و گوگل به ما ثابت کردهاند که میتوانیم در رابطه با دادههای خصوصی خود به آنها اعتماد کنیم. و میتوان گفت وقت آن رسیده تا کنترل بیشتری از رایانه و دیگر وسایل هوشمند خود را اختیار این شرکت های غول پیکر قرار دهیم.
رایانش مرزی چیست؟
کلمه Edge را میتوان یکی از اصطلاحات باب روز دانست. همانند واژههای «IoT» و «cloud» که پیشتر از واژه «Edge» معرفی شدهاند، این اصطلاح نیز به همه چیز و در عین حال هیچ چیز اشاره دارد. واژه مرز (Edge) بهصورت تحتاللفظی به توزیع جغرافیایی یک پدیده اشاره دارد. منظور از رایانش مرزی نوعی از پردازش است که در منبع و یا نزدیکی منبع دادهها انجام میگیرد، اما در رایانش ابری باید اطلاعات در مراکز متمرکزی مورد پردازش قرار گیرند. این قضیه بدین معنا نیست که رایانش ابری از بین میرود، بلکه میتوان گفت که فضای ابری به نزد شما خواهد آمد. به بیان ساده، در این فناوری کنترل برنامهها از سرورهای مرکزی ابری گرفته شده و این اختیار به سرویسهای نزدیک کاربران داده میشود.
در ابتدا فقط یک رایانه غولپیکر وجود داشت. سپس در عصر یونیکس محققان توانستند با استفاده از پایانههایی، به آن رایانه غولپیکر متصل شوند. پس از این موارد نوبت به رایانههای شخصی رسید؛ این همان زمانی بود که مردم عادی برای اولین بار توانستند صاحب سختافزاری شوند که همان کار رایانههای عظیمالجثه را البته در مقیاسی کوچکتر انجام میداد.
ما در حال حاضر در عصر رایانش ابری قرار داریم. بسیاری از مردم از رایانههای شخصی برخوردار هستند، اما بسیاری از آنها از کامپیوترهای خود استفاده میکنند تا به سرویسهای متمرکزی همانند Dropbox، جیمیل، آفیس و Slack دسترسی داشته باشند. علاوه بر اینها، قدرت دستگاههایی همانند Amazon Echo ،Google Chromecast و Apple TV از هوش و محتوای موجود در سرویسهای ابری ناشی میشود. این موضوع بر خلاف دستگاههای DVD قدیمی است که مثلا جهت مشاهده یک فیلم باید دیسکهای فیزیکی را در آنها قرار میدادیم. در واقع میتوان دوره استفاده از حافظههای فیزیکی و داخلی را عصر رایانش شخصی دانست.
پتانسیلهای نهفته فضای ابری در رایانش مرزی
با این شرایط، این موضوع بسیار تعجب آور که درصد بالایی از شرکتهای فناوری از رایانش ابری استفاده کرده و جهت میزبانی یادگیری ماشینی و فراهم آوردن توان پردازشی سرویسهای خود، از این فناوری بهره میگیرند. جالبتر این است که در حال حاضر زیرساختهای رایانش ابری فقط توسط شرکتهای آمازون، مایکروسافت، گوگل و IBM مهیا میشوند.
البته لازم به ذکر است که شرکتهای ذکرشده در بالا، فعالین سرویسهای ابری عمومی بوده و در کنار آنها شرکتهایی همانند اپل، فیسبوک و Dropbox نیز وجود دارند که سرویسهای خصوصی ابری خود را مدیریت میکنند. خلاصه کلام اینکه شرکت آمازون ۴۷ درصد از بازار رایانش ابری عمومی را تا سال ۲۰۱۷ در اختیار داشت.
ازآنجاییکه فضای رشد آنچنانی دیگری در پردازش ابری باقی نمانده، پس اصطلاح رایانش مرزی رایج شد و شرکتهای مختلف سعی کردند تا از پتانسیلهای این حوزه نیز استفاده کنند. تقریبا تمام چیزهایی را که میتوان متمرکز کرد، در حال حاضر متمرکز شدهاند. بسیاری از توانمندیهای جدید فضای ابری، در رایانش مرزی قابل دسترسی هستند. در ادامه به مزیتهایی میپردازیم که مردم در صورت استفاده از رایانش ابری از آنها بهرهمند خواهند شد.
رایانش مرزی یا Edge Computing چیست؟
حریم خصوصی و امنیت در Edge Computing
شاید این برداشت تا حدودی عجیب و غریب باشد، اما امنیت و حریم خصوصی رایانش مرزی را میتوان به قابلیتهای یک گوشی آیفون تشبیه کرد. فقط با رمزنگاری و ذخیره اطلاعات زیستی کاربران، شرکت اپل بخش اعظمی از بار امنیتی سرویس ابری خود را به دستگاههای کاربران منتقل میکند .
موردی که شاید جالب به نظر برسد، این است که درحالیکه پردازش به صورت پراکنده انجام میشود، اما بهصورت متمرکز مدیریت خواهد شد. این قضیه را در نظر بگیرید که جهت حفظ امنیت گوشی آیفون خود، لازم نیست که سختافزار و نرمافزار را به یکدیگر متصل کرده و سپس بهترین استراتژیهای امنیتی را بهکار گیرید، بلکه تنها کافی است که یک گوشی آیفون ۹۹۹ دلاری را خریداری کرده و سپس الگوریتم چهره خود را در آن ذخیره کنید.