
مشکلات رایج رایانه ای

بسیاری از مردم هر روز با مشکلات رایانه ای روبرو می شوند. برخی از مشکلات کامپیوتر به راحتی برطرف می شوند، اما ممکن است به درستی تشخیص داده نشوند. در این مقاله در چند مرحله به شما می آموزیم که چگونه مشکلات رایج رایانه خود را تشخیص دهید.
مرحله اول: کنترل کردن اجزای داخلی کامپیوتر
بررسی کنید که کابل ها و قطعات به درستی وصل شده اند. اگر اخیرا کامپیوتر خود را ارتقا داده اید این امر بسیار مهم است که در پوش کامپیوتر خود را باز کرده و از اتصال درست همه کابل ها، تراشه های رم، کارت گرافیک کارت صدا، کارت شبکه و سایر اجزاء به طور ایمن به مادر بورد اطمینان حاصل کنید.
مرحله دوم: چک سخت افزار با استفاده از برنامه POST
POST مخفف Power On Self Test است. این بخش از برنامه وظیفه راه اندازی کامپیوتر را بر عهده دارد. برای مثال تشخیص صفحه کلید، حافظه دسترسی تصادفی (RAM) درایو های دیسک و سایر سخت افزارها برای اطمینان از عملکرد صحیح آنها بر عهده این برنامه می باشد. در صورت بروز هر گونه خطایی در سخت افزار این برنامه با پیام خطای متنی روی صفحه نمایش و یا یکسری بوق کوتاه و بلند ما را مطلع می کند.
مرحله سوم: کنترل کردن مدت زمان بار گزاری سیستم عامل ویندوز
زمان لازم برای بارگیری سیستم عامل هنگام بالا آمدن ویندوز بستگی به سخت افزار در حال اجرا دارد. اگر متوجه شدید که زمان بار گزاری سیستم عامل شما به مراتب بیشتر از گذشته می شود، این ممکن است نشان دهنده مشکلی در هارد دیسک شما باشد که مانع از بازیابی اطلاعات کامپیوتر شما از هارد دیسک می شود.
مرحله چهارم: کنترل مشکلات کارت گرافیک
اگر سیستم عامل شما به درستی بوت می شود ولی شما متوجه یکسری مشکلات گرافیکی مانند وضوح ضعیف، مواجه شدن با مشکلات نرم افزاری و یا ناپدید شدن تصویر هنگام کار با برنامه های گرافیکی و یا خرابی سخت افزاری کارت گرافیکی می شوید ابتدا باید درایور کارت گرافیک خود را به روز کنید. اگر مشکل همچنان ادامه داشت یا می توانید نرم افزاری برای تست سلامت کارت گرافیک خود بار گزاری کنید و یا از افراد متخصص برای تست فیزیکی کارت گرافیک یاری بجویید.
مرحله پنجم: کنترل کردن هارد کامپیوتر
بسیاری از مشکلات کامپیوتر ممکن است به دلیل خرابی سخت افزار یا مشکلات درایور های سخت افزاری ایجاد شوند. معمولا ویندوز شما را از دستگاه هایی که مشکل دارند مطلع می سازد. همچنین می توانید از گزینه Device Manager برای بررسی وضعیت دستگاه های سخت افزاری مختلف استفاده کنید. بدین منظور وارد پنجره کنترل پنل شده و از گزینه های موجود Device Manager را انتخاب می کنیم تا همه دستگاه های متصل و درایور های آنها نمایش داده شود. در صورت وجود خطا یا مشکل در هر دستگاه متصل می توان به راحتی روی هر گزینه دو بار کلیک کنید و مشکل را بررسی کنید.
مرحله ششم: کنترل نرم افزارهایی که جدیدا نصب شده اند
ممکن است برخی از نرم افزار ها در روند عملکرد ویندوز اختلال ایجاد کنند که اینگونه نرم افزارها اصولا به منابع بیشتری از سیستم نیاز دارند. مخصوصا اگر این مشکل مستقیما هنگام راه اندازی سیستم عامل بیاید ممکن است ناشی از نرم افزاری باشد که هنگاه بوت شدن سیستم عامل به طور خودکار شروع به کار می کند. برای رفع این مشکل بهتر است یا اینگونه برنامه ها را حذف کنیم و یا راه اندازی خودکار آنرا هنگام بوت سیستم عامل غیرفعال کنیم. برای اینکار در نوار وظیفه راست کلیک کرده و گزینه Task managerرا بر می گزینیم و از پنجره ظاهر شده وارد سربرگ Start up شده و برنامه مورد نظر را غیر فعال می کنیم.
مرحله هفتم: کنترل مصرف Ramو CUP
اگر کامپیوتر شما کند کار می کند بهتر است بررسی کنید که آیا برنامه ای منابع بیشتری از کامپیوتر مصرف می کند یا خیر. ساده ترین راه بررسی این مورد استفاده از Task manager است.
روی نوار وظیفه راست کلیک کرده و گزینه Task Managerرا انتخاب می کنیم و از سربرگ Processes روی CPUو Ramکلیک کرده تا میزان مصرف فعلی آنها را مشاهده کنیم.
اگر نمودار درصد پردازنده عددی بین %۸۰ و %۱۰۰ را نشان می دهد ممکن است لازم باشد تا پردازنده خود را ارتقا دهید و اگر کامپیوتر شما از حافظه بیشتری استفاده می کند بهتر است اجرای خودکار همه برنامه های غیر ضروری را که در مرحله قبل توضیح داده شد غیر فعال نمایید تا عملکرد سیستم شما بهتر شود و یا می توانیم در صورت امکان حافظه اضافه خریداری کرده و بدین وسیله حافظه سیستم خود را ارتقا دهید.
مرحله هشتم: به صدای کامپیوتر خود گوش دهید.
اگر کامپیوتر شما حین کار کردن صدای غیر معمول دارد دستگاه خود را خاموش کنید و فن سیستم را بررسی کنید و اگر لازم است آن را با دستگاه مخصوص blower تمیز کنید. حتی در صورت لزوم اگر پردازنده به صورت غیر عادی داغ می شود خمیر سیلیکون آنرا بررسی و یا مجددا تعویض و اضافه کنید.
اگر فکر می کنید که هارد درایو شما خراب شده است بلافاصله از اطلاعات آن یک نسخه پشتیبان تهیه کنید و در صورت لزوم مجددا ویندوز نصب کنید و اگر مشکل برطرف نگردید از متخصصین این امر کمک بگیرید.
مرحله نهم: بررسی ویروسی نشدن سیستم
کندی و اختلال در عملکرد ویندوز می تواند ناشی از بد افزارها باشد. در این صورت استفاده از یک آنتی ویروس مناسب و معتبر به این مشکل خاتمه دهد.
مقالات مرتبط
حل مشکلات رایانه ای تلفنی ارزان
۵ مشکل رایج کامپیوتر و طریقه رفع آن